Tavuk etinin lezzeti kadar faydası da inanılmaz. Özellikle doğal ortamda yetişen ve gezen tavukların et suyu ve yumurtası çok şifalı ama maalesef marketten aldığımız tavuklar için durum tam tersi.
Endüstriyel tavuklar sağlığımız için büyük tehlike barındırıyor. Çünkü bu tavuklar, günlerce doğru beslenmeyle yetişmesi gerekirken 23 saat ışık altında ve ağırlığının daha fazlası kadar yemle beslenerek 40 gün gibi kısa bir sürede yetiştiriliyor. Durum böyleyken bu tavukların genetiği bozularak tüketen kişi için birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
İşte marketten alınan hazır tavuğun neden tercih edilmemesi gerektiğini anladık. Bunun yerine Boğaziçi Çiftlik ve diğer organik köy ürünü satıcılarından köy tavuğu sipariş edebilirsiniz. Zira şehir hayatı herkesin organik tavuk üretmesini imkansız kılıyor. Peki köy tavuğu diyerek aldığımız her tavuk gerçekten çiftlikte ya da köyde doğal yöntemlerle yetişiyor mu? Gerçek köy tavuğunu nasıl anlarız? Neyse ki bunu öğrenmenin bazı yolları var ve biz de onları sizler için derledik.
Organik köy tavuğunu anlamanın püf noktaları:
- Gerçek köy tavuğu en az 1.5 saatte pişer. Marketten alınan körpe tavuklar yarım saatte bile pişerken gerçek tavukların pişme süresi 3 saate kadar uzayabilir.
- Çiftlik tavuğunun etinin rengi beyaz değil kırmıza yakındır. Ayrıca pişerken beyaz ya da şeffaf bir tavuk suyu değil kahverengiye dönük bir tavuk suyu görürsünüz.
- Gerçek tavuk suyu kıvamı jöle gibidir, duru bir su değildir. Tavuk suyunun faydalı olması için bünyesinde antibiyotik barındıran tavukların yani organik ortamda yetişen tavukların kaynatılması gerekir. Kaynatıldıktan sonra ortaya çıkan jöle kıvamındaki tavuk suyu da asıl şifalı olan tavuk suyudur.
- Organik köy tavuğun kemikten ayrılması zordur. Gezen tavukların büyürken dokuları ve kemikleri de doğal süreçte geliştiğinden tavuk bünyesi oldukça sağlam yetişir. Bu sebeple eti kolayca limelenmez ve kemikten sıyrılmaz.
- Köy tavuğunun derisi ince ve damarlıdır.
Tüm bu bilgiler ışığında satın aldığınız tavuğun organik olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Öyleyse organik köy tavuğu neden geç pişer?
Organik ortamda damızlık olana kadar yetişen tavuklar 15 ayda ancak kesime giderler. Kahvaltılık yumurta üretimi için yetiştirilen tavuklar ise ortalama 22 ayda kesime giderler. Yani ırkları birbirinden tamamen farklı olan “yumurtalık tavuk” ve “etlik piliç” arasında doğal olarak kas yapısı farklılığı vardır. Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken yumurta ırkı tavuklarda daha kalın ve serttir.
Her iki türde de hazır market tavuğuna göre pişme süresi uzundur ancak bu süre kendi aralarında da değişir. Etlik piliç daha kısa sürede pişse de en az 1.5 saat pişmesi gerekir. Yumurtalık köy tavuğunda bu süre daha uzundur ve çıkan suyun rengi daha koyudur. Bu püf nokta ile tükettiğiniz tavuğun etlik mi yumurtalık mı olduğunu anlayabilirsiniz. Kas ve lif yapısından dolayı organik şekilde en az 15 ayda yetişen tavuklar daha güçlü fiziki yapıya sahiptir bu sebeple etin ayrışması daha uzun sürmektedir.
Yoğurt ve kefir sayesinde organik tavuk etinin yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu sayede baharatları da ete daha kolay yedirirsiniz.
En kısa sürede köy tavuğu pişirme yöntemi ise düdüklü tenceredir. Tencerenin üzerine tavuğu örtecek kadar su ilave edilmelidir. Ardından orta ateşte 40 ile 60 dakika kadar pişirmek gerekir. Bu aşamaları takip ederek kolayca köy tavuğunu pişirmek mümkündür.
Tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir. Mutfak termometresi de pişip pişmediğini bize gösterir. İç sıcaklığın 75-80°C olmasıyla tavuğun piştiğini anlarız.
Gerçek ve kaliteli doğal köy ürünleri tüketmek sağlığımız için çok etkili. Ne tükettiğinizden emin olamıyorsanız bloğumuzu takip ederek doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.