YOĞURT MAYALAMANIN PÜF NOKTALARI

YOĞURT MAYALAMANIN PÜF NOKTALARI

Yoğurt tüketmenin faydaları her yaştaki insan için vazgeçilmez. Öyle ki bağırsak hastalıklarının düşmanı olan probiyotik denince akla ilk gelen besinlerden birisi yoğurttur. Probiyotikler ne işe yarar derseniz; bağırsağın doğal florasının her türlü zararlı organizmaya karşı korunmasını sağlar. Bağırsak sistemini düzenlemek için yoğurt tüketerek aslında bağışıklık sistemini güçlendirme yolunu da çözmüş oluyoruz. Çünkü probiyotikler bağırsak sistemini dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Ayrıca evde mayaladığımız mis gibi doğal yoğurdun kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengin olduğunu da belirtmemiz gerekir. Yoğurdun sağlığa faydaları saymakla bitmez ama içerdiği mineraller sayesinde kemik ve diş sağlığına, kas ve sinir sistemine birebir olduğunun altını çiziyoruz. Son olarak çiftlik yoğurdu, zayıflamak için de çok etkili bir besindir. Zayıflamak isteyenler hem severek hem de kolayca tüketebileceğiniz sağlıklı besin arıyorsanız ev yapımı doğal yoğurt doğru bir tercih olacaktır.

Doğal yapım köy yoğurdunun tüketilmesi sadece sağlık için vazgeçilmez değil yemeklerimizin yanında sofralarımız için de vazgeçilmez bir lezzet.

Peki kendimiz tam kıvamında yoğurt mayalayabilir miyiz? Yoğurt mayalarken nelere dikkat etmemiz gerekir? Köy yoğurdunu aratmayacak bir yoğurt mayalamak istiyorsanız püf noktaları kaçırmayın.

Doğal köy yoğurdunu evinizde yapmak hiç de zor değil, kolaylıkla yoğurt mayalayabilir ve buzdolabınızda mayalanmış ev yoğurdunu hiç eksik etmeden her gün tüketebilirsiniz. Ancak birtakım püf noktalar önemli! 

İşte taş gibi yoğurt yapmanın püf noktaları:

-       Mayalık yoğurdun daha önce köy sütü ya da çiftlik sütünden yapılmış olması gerekir çünkü pastörize süt yoğurdu daha sulu yapar. Organik köy yoğurdunu ilk sefer için Boğaziçi Çiftlik’ten sipariş verebilirsiniz.

-       Mayalanmış sütü boşalttığınız kabın kapaklı olması gerekli. Kavanoz tercih edebilirsiniz.

-       Yoğurdun buzdolabında 1 günden fazla bekletilip sonrasında tüketilmesi kıvamını oturtur.

-       Sütün sıcaklığını iyi ölçmelisiniz yoksa mayamız tutmaz. Serçe parmak ile 10 saniyeye kadar bekleyebiliyor ancak daha fazla tutamıyorsanız süt ideal ılıklığa ulaşmıştır.

-       Sütü mayalayıp kaplara boşalttıktan sonra kapların sıcak bir ortamda saatlerce beklemesi çok önemlidir. Asla sıcaklık düşmeyecek şekilde örtülmelidir.

Detaylı bir şekilde çiftlik yoğurdu nasıl mayalanır onu görelim:

Malzemelerimiz yalnızca 5 kg çiğ süt ve 3-4 yemek kaşığı doğal köy yoğurdu. 

1)    Günlük taze köy sütünü derin bir tencereye alıyoruz ve ara ara karıştırarak kaynamaya bırakıyoruz. Dibinin tutmamasına dikkat edelim! 

2)    Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp sütümüzü kepçe yardımıyla havalandırarak karıştıralım. Sütün içerisindeki suyun buharlaşıp çıkması için havalandırarak karıştırmak oldukça önemli aksi halde sütünüz göz açıp kapayıncaya kadar taşabilir.

3)    Sütümüzü kısık ateşte 5 dakika kaynatıp ocaktan alıyoruz.

4)    Sütü ılımaya bırakıyoruz. Sıcaklığı kontrol etmek için serçe parmağımızı sütün içerisinde 10 saniyeye kadar tutup fazlasında parmak yanıyorsa ılık süt istediğimiz sıcaklıktadır.

5)    Artık mayalama işlemine geçebiliriz. Maya için 3-4 yemek kaşığı doğal köy yoğurdun içerisine sütten birkaç kaşık döküyoruz. Böylece süt ve mayalık yoğurdun ısısını dengeliyoruz. Güzelce karıştırıp ılık mayayı tenceredeki sütümüzün içerisine döküyoruz ve birkaç kere karıştırıyoruz. 

6)    Son olarak sütümüzü kaplara boşaltıp kapatıyoruz. Üzerini örtüp sıcak ortamda 5-6 saat üstünü hiç açmadan bekletiyoruz.

7)    Süre sonunda yoğurtlarımızın ağızlarını açıyoruz ve oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz. Biraz ılıdıktan sonra bir gün boyunca ağzı açık şekilde buzdolabında bekletiyoruz. 

Köy yoğurdu tadında ev yapımı yoğurdunuz hazır. Afiyet olsun.